Sajam zapošljavanja – zašto je dobra ideja baš ovdje potražiti svoj novi posao?

Posted on November 24, 2021

Sajam zapošljavanja – zašto je dobra ideja baš ovdje potražiti svoj novi posao?

Mnogi se i dalje pitaju zašto bi trebalo sudjelovati na sajmovima zapošljavanja. Iako je online pronalaženje poslova održivo, postoje određene prednosti posjećivanja lokalnih sajmova zapošljavanja koje jednostavno ne možete dobiti putem traženja posla na internetu.

Prigoda da upoznate mnoge poslodavce na jednom mjestu i ostavite svoj CV na štandu kompanije, sudjelujete u obukama ili radionicama, povezujete se sa kolegama … ovo su samo neke od mnogih prednosti posjećivanja sajma zapošljavanja.

Evo još nekoliko razloga zbog čega bi trebalo sudjelovati na sajmu:

1. Unapređivanje sposobnosti

Kada prvi put priđete potencijalnom poslodavcu, bit ćete pomalo napeti. Za neke je to možda najteža stvar koju su ikada uradili. Iako ćete osjetiti tremu prije samog razgovora s potencijalnim poslodavcima, baš tada je pravi trenutak za eliminiranje strahova, pa možete uvježbati govor i vještinu pregovaranja, a to se ne može lako uraditi online traženjem posla.

2. Kontakti

Sajmovi zapošljavanja nude vam priliku stupanja u kontakt s desetinama potencijalnih poslodavaca. Možete saznati koje vrste poslova nude i da li imaju na raspolaganju stažiranje, sezonske poslove i sl. Možda ćete pronaći i neke manje očite prilike za posao koje bi odgovarale vašem obrazovanju i ciljevima. Sastanak s voditeljima ljudskih potencijala pruža vam priliku postavljanja pitanja i proširenja svog znanja o potencijalnom poslodavcu. Pretraga poslova na mreži ograničena je na ono što je poslodavac objavio i što je stavio na listu.

3. Mogućnosti umrežavanja

Profesionalna mreža je ključna za pronalaženje dobrog posla. To također otvara druge mogućnosti koje možda neće odmah biti očite. Izgradnja vaše mreže kontakata nudi vam priliku pokazati nekome da ste od povjerenja i da ste vješti. Možda nećete naći posao na svom prvom sajmu zapošljavanja, ali možete završiti s kontaktom koji će vam pomoći pronalaženje posao u budućnosti. Iako mrežu možete izgraditi putem online izvora, susret s nekim osobno gradi uzajamno povjerenje i poštovanje znatno brže

4. Pronalazak posla

Ovo je glavni razlog zašto bi se trebalo sudjelovati u sajmovima zapošljavanja. Pružaju vam priliku predstavljanja potencijalnim poslodavcima. Ako ostavite dobar utisak, možete završiti s intervjuom na samom sajmu. I ako nemate konkretan razgovor za posao odmah, poslodavci će uzeti vaš CV i javiti vam se kasnije. Što više kontakata ostvarite, to ćete imati više mogućnosti dobiti posao.

5. Upoznavanje

Kompanije koje traže radnike i žele izgraditi dobar dojam često sudjeluju na sajmovima zapošljavanja, jer dobivaju priliku direktno doprijeti do potencijalnih zaposlenika. Uvijek je dobra ideja posjetiti štand koji vas zanima i istražiti mnoge dostupne mogućnosti u kontaktu sa predstavnicima kompanija.

6. Utisak

Samo zato što kompanija trenutno nema otvorenu poziciju za koju ste zainteresirani ne znači da neće imati u narednom periodu. Postoje dobre šanse da će vaš CV biti dodan u bazu kompanije o kandidatima, što će samoj kompaniji omogućiti da vas kontaktira prvom sljedećom prilikom.

7. Saznajte zahteve poslodavca

Tijekom sajma zapošljavanja, poslodavci sve češće podstiču osobe koje traže posao da sudjeluju u kratkim intervjuima za zapošljavanje kako bi stekli predstavu o svom radnom iskustvu. Ovo je odličan način kako provjeriti da li iskustvo i znanje potencijalnih zaposlenih ispunjava kompanijske zahtjeve. S druge strane, ljudi koji odu na sajam i razgovaraju s predstavnicima kompanija mogu saznati koje sposobnosti trebaju steći da bi bili kvalificirani za određeni posao. Ovo je korisno iskustvo za sve osobe koje traže posao, koje će ih učiniti svjesnim o traženim kompetencijama. Kandidati obično žele znati kakva je radna atmosfera u kompaniji i kakva su očekivanja od tražitelja posla koji se prijavljuju za date pozicije. Tražitelj posla sigurno neće doznati više iz oglasa za posao nego od osobe koja radi za kompaniju.

Hotel Job Fair je prvi sajam zapošljavanja koji se održava kod nas, a napravit će sponu između najboljih hotela iz zemlje i regije i njihovih potencijalnih zaposlenih. Ukoliko ste iz hotelske industrije ovaj sajam odlično je mjesto da se upoznate s velikim brojem predstavnika poznatih hotela i da se prijavite za neku od otvorenih pozicija.

Sajmovi poslova su jako dobra prilika za one koji traže posao da se prikažu kao odgovarajući kandidati za određeni posao tako što će pokazati svoje sposobnosti i svojim manirima impresionirati potencijalnog poslodavca. Važno je imati na umu da tijekom razgovora jedan na jedan, prvi utisci uvijek na kraju pokreću nastavak interakcije.

S druge strane, sajmovi zapošljavanja su puni pogodnosti i za kompanije.

Sajmovi daju dojam da su ciljani na one koji traže posao ili kandidate koji su tek izašli s diplomama. Kao poslodavcu, ovo može ili ne mora biti od ključne važnosti . Međutim, sajmovi nisu nužno vezani za takav slijed.

Sudjelovanje na sajmovima zahtjeva pripremu i vrijeme izvan ureda, pogotovo ukoliko u tom trenutku nemate veću potrebu zapošljavanja. Međutim, povoljan i dobar dojam važan je svaki put kada kompanija iziđe u javnost . Sajmovi zapošljavanja vrijedni su toga, a evo i zašto:

1. Sajmovi štede vrijeme

Bez obzira da li imate otvorenu poziciju ili ne, uvijek je pametno biti u potrazi za vrhunskim talentima. Sajmovi zapošljavanja pružaju vam mogućnost upoznati se s potencijalnim zaposlenicima na mnogo sadržajnijem nivou nego online i u većem broju, sve to u okviru događanja od 4 do 5 sati.

2. Svijest o brendu

Jednostavno rečeno – sajmovi su događaji koji imaju veze s odnosima s javnošću. Kompanije koje prisustvuju ovakvim događajima će vjerojatno imati svoj logo uključen u promotivnim paketima. Osim toga, to je prilika za razvoj reputacije vaše kompanije kroz javnu interakciju.

3. Bolji kandidati

Sajmovi zapošljavanja imaju tendenciju ciljati određene industrije i vještine. Na primjer, Hotel Job Fair traži kandidate iz hotelijerstva koji žele raditi u hotelima u zemlji i regiji. Hoteli će na ovaj način dobiti priliku na vrijeme pronaći iskusne i stručne namještenike koji bi mogli raditi kod njih u sezoni, ali i mnogo više od toga.

4. Interakcija jedan na jedan

Ponekad može biti efikasnije preskočiti CV – iako ne u potpunosti. Propratna pisma, biografije, online pozivi – svi oni služe doći do srži: tko je ova osoba? Komunikacija uživo jedan na jedan nudi prvi i pravi uvid u to da li se osoba dobro uklapa u kulturu vaše kompanije, čime se značajno skraćuje proces selekcije.

5. Umrežavanje

Oni koji traže posao nisu jedini koji ostvaruju veze na sajmovima zapošljavanja. Sigurno je da su ovakvi događaji pogodni za poduzeća iz šireg spektra industrija a osim toga, mogu vam ponuditi jedinstven pogled na vašu konkurenciju.

6. Rano uspostavljanje odnosa sa budućim namještenikom

Još jedna prednost sajmova zapošljavanja su veze sa pasivnim kandidatima „samo gledam“. Rano uočavanje talenata odličan je način za njegovanje odnosa i prednost u odnosu na konkurenciju.